Розвиток пам'яті у дитини: сучасні підходи

Чи не найважливішою складовою розвитку інтелектуальних здібностей є тренування пам’яті у дитини. Ні для кого не є таємницею, що хороша пам’ять – запорука розвитку успішної особистості. Маючи добре розвинену пам’ять, дитині легше даються пізнавальний та навчальний процеси; така дитина легше адаптовується до змін, до соціуму, в якому вона перебуває.  

Сучасні викладачі та педагоги дотримуються ефективних методів тренування пам’яті у дитини. Величезна кількість установ, створених в останні роки в різних куточках країни, покликана допомогти дитині отримати те, чого зачасту не можна здобути, навчаючись за стандартною шкільною програмою. Так, школи дитячого розвитку стали особливим явищем, яке дозволяє дітям всебічно розвивати свої навички та вміння.  

Велику увагу розвитку пам’яті у дитини приділяють викладачі Академії розвитку SMARTUM. Тут акцентують саме на тому, що хороша пам’ять є базою для формування в дитини інших навичок, особистісних рис, які в майбутньому впливають на її успішність.  

Меморика та її особливості 

Сьогодні для покращення пам’яті у діток навіть створено окремий курс, який в науці отримав назву “меморика”. Як правило, такі курси з меморики призначені для того, щоб дитина опанувала всі пам’ятні можливості свого мозку, максимально застосовуючи пам’ять та її можливості для успішного навчання, життєдіяльності та розвитку.  

Програма меморики заснована на основі образного мислення та вміння систематизувати щось нове, що дитина пізнає про навколишній світ.  

меморика

Фахівці звертають увагу батьків на те, що найкращим періодом для тренування пам’яті є дошкільний та шкільний період, коли дитячий мозок працює на повну. В цей період дитинка активно пізнає світ, людей довкола себе і сама себе, а відтак найкраще залучати своє чадо до розвитку саме в цей час.  

На які результати слід очікувати після закінчення курсу меморики? 

Після того, як ваш малюк завершить курс меморики, у дитини буде не тільки покращена пам’ять. Як правило, навчальний процес включає різноманітні заняття та вивчення різних особливостей пам’яті, а відтак результати будуть значно масштабнішими: 

  • Збагачення образного мислення, розвиток фантазії та уяви, різноманітних творчих здібностей; 
  • Розширення кругозору і кола дитячого зацікавлення; 
  • Пробудження зацікавлення до навчального процесу і до подальшого саморозвитку та самовдосконалення; 
  • Володіння різними ефективними техніками запам’ятовування інформації (знадобиться для поєднання різних видів діяльності); 
  • Поліпшення успішності та навчального рейтингу школяра.  

Звісно, усе залежить від темпераменту дитини, від її готовності сприймати щось нове і дізнаватися про світ та себе більше. “Відкриті” до знань діти, як правило, демонструють значно більше зацікавлення до освоєння меморики.  

Інші освітні програми, які тренують дитячу пам’ять 

Окрім традиційного набору для покращення пам’яті (а це, як правило, книги та читання) та курсу меморики, тренувати пам’ять в вашого чада можна і іншими способами. Найефективніші – це навчальні та розвивальні програми, сучасні методики.  

Сприяють покращенню пам’яті заняття з програми спідкубінгу, коли дітлахів навчають правильно складати кубик Рубика – логічну гру, в ході виконання якої тренується і пам’ять.  

кубінг

Такого ж напряму є програма з ментальної арифметики, суть якої – здійснення різноманітних обрахунків за допомогою рахівниці. Сучасні девайси не входять до програми ментальної арифметики, а сама рахівниця дає змогу дитині потренувати свою пам’ять, абстрактне мислення та розвинути таку важливу рису як самостійність. 

.,.,.,.